
Édes és csípős tüzes – leginkább így lehetne jellemezni XVI. Paprikafesztivált Boldogon, ahol a pirospaprika őrlemény készítése közel 100 éves hagyományra tekint vissza. Máig használják és a nyarat is a fűszer megünneplésével búcsúztatják.
Paprika füzéren fellógatva, halvacsorába belefőzve, paprika a bendőben és dalban megénekelve. Idén XVI. alkalommal jöttek össze a boldogiak a Paprikafesztiválra.
A térségben a nyár végi fesztiválok többnyire a szőlőről és a borról szólnak – de nem így van ez Boldogon, ahol a betakarítási, ünnepi időszak még mindig a paprikához köthető – tudtuk meg Kepesné Tóth Katalintól, az Ujváry Ferenc Művelődési Ház és Könytár vezetőjétől, s egyben a Parpikafesztivál egyik megálmodójától. Hozzátette, Boldogon közel 100 éves hagyománya van az őrölt fűszer előállításának.
A paprikafesztivál állandó eleme a település hagyományainak bemutatása. A tánc a mai napig meghatározó eleme a kicsik és nagyok mindennapjainak a Boldogon, mely a munka végeztével feltöltődést nyújt a helyieknek.
“Amire nagyon büszke vagyok, az az, hogy a kilencvenes években, amikor idekerültem, akik a néptánccsoportban akkor 14 évesek voltak, most a gyerekeikkel táncolnak itt nálunk” – mesélte el nekünk Kepesné Tóth Katalin, aki 26 éven keresztül intézményvezetőként sokat tett a kulturális életért Boldogon.
A néptánc mellé az utóbbi időben új elemként az akrobatikus rock&roll is csatlakozott, és idén a boldogi fellépők mellett a hatvani formáció is bemutatkozott. A tánc és fáradalmak után megpihenve pedig jöhetnek a paprikás étkek. Idén 8 csapat jelentkezett a főzőversenyre, melyet idén a tánczos-grillezős csapat nyert el, akik saslikot készítettek. A paprikás főétel után pedig elmaradhatatlan a desszert. Boldogi kis- és nagyrózsa került az asztalra.
A kilátogatókat a nap végén pedig Trabarna és Auth Csilla fellépése szórakoztatta, de a kultúra iránt érdeklődők mind megtalálhatták a nekik tetsző elfoglaltságot az idei Paprikafesztiválon, Boldogon.
forrás: hatvanonline.hu